2015. július 7., kedd

Gaiman és Pratchett: Elveszett próféciák

"Isten hét nap alatt teremtette a világot.
Az Ördög hét nap alatt elpusztíthatja azt… már ha sikerül neki.
Ismerkedjünk meg Adammel, az Antikrisztussal, akit elcseréltek: az Apokalipszis Négy Motorosával, akik bőszen igyekeznek beteljesíteni az Armageddont, egy démonnal és egy angyallal, akik szívesen megakadályoznák ezt; és Anatéma Apparáttal, bizonyíthatóan boszorkánnyal, akinek kezében ott a kulcs, de még nem tudja ezt, ráadásul üldözőbe vette az újjáalakult Inkvizíció…
Ez lenne tehát az Útikalauz az Armageddonhoz Terry Pratchett, a méltán híres Korongvilág-regények írója, és Neil Gaiman, a több fantasy díjat nyert Sandman képregény-sorozat, és megannyi dark fantasy történet megalkotója tollából."
Az egyik legjobb könyv, amit eddig olvastam.
A szereplői kidolgozottak és többnyire imádnivalóak (ugyan ki ne szeretne bele egy kicsit Crowley-ba a napszemüvegével és Azirafaelbe az antikváriumának kikiáltott tárolóhelyiségével, ki ne kedvelné a négy lovast - főleg Szennyezést, az egy szép bácsi lehetett, és ugyan ki ne gondolna szeretettel a 11 éves Adamre, az Antikrisztusra?) - mindamellett megmutatják, hogy a szürke sokkal inkább jelen van, mint a fekete és a fehér. Crowley-ba bukott angyal létére is szorult jóság, ugyanúgy Aziba is valami rosszaság. És ennek így kell lennie.
A sztori hatalmas, és az intelligens humoron és a kanyarulatos történeten kívül rámutat napjaink súlyos problémáira is. Az egyik ilyen gondolat, ami sokáig motoszkált olvasás után a fejemben, Éhínségtől származott: "Eszébe jutott az is, hogy még soha nem látott ennyi gazdag embert éhezni."
Egyszóval, ez egy rövid regény sátánista apácákkal, boszorkányvadászokkal, jóslatokkal, gyerekekkel - és mindenkinek ajánlom.
5/5 of course.
az én képzeletemben valahogy így néz ki az angyalunk és démonunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése